2009. október 8., csütörtök

G ügynök szerdán sem pihent


A mai nap, mint fekete nap fog bevonulni az internet történetébe: a net sebessége még a helyi viszonyokat tekintve is mélypontra jutott. Azt hittem megőszülök, mire egy-egy oldal bejött. A dolog azért volt különösen bosszantó, mert illusztrátorokat kellett keresnem az új kampányunkhoz, és mivel itt ügynökségi könyvek nem nagyon vannak (a kedves dolgozók ugyanis annyira vigyáznak a közös tulajdonra, hogy inkább hazaviszik, és a párnájuk alatt rejtegetik, nehogy valami baja essen), így marad a net. Találtam is egy elég jó oldalt, ahol a régió legjobb illusztrátorai vannak összegyűjtve. Országról országra végignéztem az egészet, és hihetetlen volt látni, hogy mennyire eltérő és karakteres vizuális kultúrák vanak Ázsiában. Koreán egészen le voltam döbbenve.
Ha valakit érdekel, itt körülnézhet. Szerintem nem reklámosoknak is egy élmény lehet.

http://www.startdrawing.org

Orsi, nem tudom, hogy olvasod-e a blogomat, de van egy fülöp szigeteki srác, a neve Luis Lorenzana, szóval amikor megláttam a munkáit azonnal az jutott eszembe, hogy neked mennyire tetszene. Remélem nem tévedtem.

Szerintem nagyon jó:)))

Hogy milyen reklámeszközöket használnak? Tudni kell Indonéziáról, hogy 17 ezer szigetből áll (ebből ugyan csak 1000 lakott, de már ez is elég nagy szám ahhoz, hogy bizonyos logisztikai problémák felmerüljenek), így az egyetlen eszköz, amivel tömegeket tudsz elérni (ne felejtsétek, hogy 250 millió ember él itt, szóval a tömeg szónak itt egészen más jelentése van, mint nálunk) az a TV. Ez ural mindent. Komoly szerepe van a rádiónak is, de nem nagyon vannak országos lefedettségű rádióadók, inkább a helyi rádókat hallgatják. Hivatalosan 2000 rádióadó fogható Indonéziában, de a kalóz rádiók száma ennek többszörösére tehető: kb 10.000 ellenőrizetlen rádió működik országszerte. 800 magazinjuk van, de ha az összes rádióban és magazinban egyszerre is jelenteted meg a hirdetésed, akkor is csak az össz lakosság 20 százalékát érted el. Mondom, itt a TV ural mindent, bár persze az intenetnek is egyre nagyobb szerep jut, de a háló sebessége miatt meglehetősen korlátozottak a lehetőségek. Ja, és a billboardok itt mind álló formátumúak.


Na ezzel kezdjél valamit...

3 megjegyzés:

  1. naaa, és hol marad a csütörtök?

    VálaszTörlés
  2. Hadd ajándékozzalak meg egy viccel a heted indításaként:

    you: hi
    stranger: hi
    you: name?
    stranger: chun wu at your service
    you: alexander goldberg
    stranger: sup
    you: you know, I never forgave you koreans for attacking Pearl Harbor
    stranger: uhh... I'm Chinese and that was the japanese who attacked Pearl Harbor
    you: chinese, japanese, korean what's the difference?
    stranger: ... are you serious?
    you: yeah
    stranger: you know, I never forgave you jews for sinking the Titanic.
    you: that was an iceberg!
    stranger:
    goldberg, greenberg, icebergwhat's the difference?

    mi lenne, ha felvennél skype-on amúgy? vagy írd meg, h te mi vagy.

    VálaszTörlés
  3. Fancsi: sorry, de szerelték a netem. Remélem a 3 új bejegyzés azért majd kárpótol valamennyire.
    Marci: :)))) Képzeld, én már lassan meg tudom különböztetni, hogy melyik arc, melyik országhoz tartozik. Skype-on felvettelek, de ezek szerint nem láttad. hannibaal24 az azonosítóm, keress meg.

    VálaszTörlés